En editerad version av skriften publicerades på Debatt-sidan i Hufvudstadsbladet 2.4.2012

 

Aktieägarnas överdrivna utspel

Det var relativt plågsamt att sitta i Finnairs bolagsstämma i onsdags – tack vare den show som några av småaktieägarna bjöd på.

Några aktieägare gjorde nämligen dussintals inlägg under bolagsstämman, av vilka så gott som alla handlade om samma två saker: 1) klagomål över belöningarna till företagets ledning och styrelse och 2) personalnedskärningar.

Fast aktieägarna har den rättigheten och också plikten att fråga och ifrågasätta ledningens och styrelsens förehavanden, borde man också känna gränserna för vad som är ändamålsenligt för en aktieägare att ta upp i en bolagsstämma – och vad som bara är onödigt pompöst gnäll som till och med kan vara skadligt för företaget samt ägarna själva.

För det första, gnällandet över belöningarna till Finnairs ledning och styrelse var helt överdrivet under bolagsstämman.

Faktumet är att i Finnair har ledningen och styrelsen haft rätt så resonliga belöningar – inte på långa vägar så orimliga som några andra företag i Finland. Finnairs belöningar kan inte heller påstås märkbart beröva aktieägarna genom att flytta pengar till ledningens fickor.

Till exempel styrelsemedlemmarnas belöning skulle man hellre kunna beskriva som anspråkslösa än furstliga. En vanlig styrelsemedlem i Finnair får 30-40 000 euro per år dvs kanske 15-20 000 euro efter skatt. Är detta verkligen jättemycket för ett arbete där man också personligen är ansvarig för företagets välbefinnande? Egentligen inte tycker jag.

Det samma gäller stay-bonusar eller vd:s bostadsförmån. Även om dessa förmåner kändes främmande för media, fackföreningar och mannen på gatan, borde nog aktieägarna åtminstone fatta att respektive summor har varit försvinnande små jämfört med Finnairs storlek. Samt borde aktieägarna också förstå att vara glada hellre än gnälla, om dessa relativt små belöningar har motiverat ledningen att kämpa för företaget under minst sagt svåra tider.

Och ändå påstår några av aktieägarna under bolagsstämman explicit att ledningen har som banditer snott och skinnat bolaget på pengar för personlig nytta. Att hävda detta under ett offentligt evenemang kan faktiskt till och med fylla rekvisitet av ärekränkningsbrott. Så även för sitt eget bästa skulle det löna sig för aktieägarna att inte hojta ut såna extrema påståenden – om och när det inte finns starka grunder för dem.

Det överdrivna klagandet över belöningarna från aktieägarna kan även ses som bara skadligt för företaget. Detta genom att shown producerade material för ytterligare negativ publicitet för företaget.

För det andra var småaktieägarnas (dvs inte bara de aktieägande fackrepresentanternas) klagomål över Finnairs inbesparingar, nedskärningar och associerade personalärenden i bolagstämman ett ungefär lika absurdt utspel.

Överhuvudtaget är det mycket konstigt att en aktieägare skulle misstycka företagets försök att göra sitt bästa för att spara pengar och bli kostnadseffektiv. Sådana försök är uttryckligen någonting som alla aktieägare borde glädja sig över och stödja.

Det är också ett beklagligt faktum i markadsekonomin att konstadsbesparingar ofta måste förverkligas genom att minska personalen eller lönekostnaderna. Det här borde dock aktieägarna väl fatta och godkänna.

I engelskan finns det ett idiom som säger att ”man inte kan både äta sin kaka och ha den kvar”. I denna kontext betyder det att man helt enkelt inte kan vara en aktieägare och advocera företagets bästa intresse och samtidigt döma företagsledningens kostnadsbesparingar.

Om ledningens objektiv att göra företagets kostnadsstruktur konkurrenskraftig inte tilltalar en aktieägare, borde aktieägaren således kanske sluta vara en aktieägare och skaffa en annan hobby. Då skulle också andra aktieägare få möjligheten och mer tid att ställa ledningen några relevanta frågor under bolagsstämman, gällande till exempel företagets strategi och framtidsvision – som nu blev helt obehandlade.

 

Jaakko Aspara

Professor i marknadsföring, Helsingfors 

Twiittaa

Palaa J. Asparan kotisivulle.